Основна школа Жабаре

Трговина децом

Превенција трговине децом и младима у образовању

Циљ пројекта "Превенција трговине децом и младима у образовању" јесте да се у оквиру школских институција препознају жртве трговине људима да се о томе обавесте надлежне институције како би им се на време помогло као и да се свест о трговини људима подигне на виши ново и да се такве ситуације по могућству спрече пре него што се десе.

Ако дете попусти у учењу и често изозстаје из школе а родитељи се не појављују да правдају изостанке, ако дете почне непримерено да се облачи и носи скупе ствари или се пак повлачи у себе - неки су од покаѕатеља да се с њим нешто дешава. Искусан наставник, такве симптоме тумачи као озбиљан сигнал за узбуну. Важно је да се брзо реагује ко би се детету помогло у невољи.

Деца жртве трговине људима приморана су на просјачење и принудни ради али их и сексуално експлоатишу и приморавају на кривична дела, јер као млађи малолетници, не могу кривично да одговарају.

Од почетка године пријављено је 29 могућих жртава трговине људима, а међу мигрантима 27. Деца која путују без пратње одраслих, најчешће су жртве.

Од почетка године пријављено је 29 могућих жртава трговине људима, а међу мигрантима 27. Деца која путују без пратње одраслих, најчешће су жртве.

"Ово нису мале бројке, ово су бројеви који су дошли до система и прошли кроз систем. А колики је број оних који нису пријављени односно колики је број оних који уопште не разумеју да су предмет трговине људима или да имају могућност да кажу не.

 

Презентација: ТРГОВИНА ДЕЦОМ У СРБИЈИ

Презентација: ЗАШТИТА ЖРТАВА И ПРЕВЕНЦИЈА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

 

И ове школске 2017/18 године школа реализује пројекат: "Превенција трговине децом и младима у образовању" у сарадњи са ресорним министрством.

Такође су планиране радионице на ову тему како би се овакав вид проблема боље препознао, спречио и на време уочиле чињенице које су узрок и претња овом виду трговине децом и младима.